2012-2013学年广东汕头潮师高级中学高二下学期期中考试英语试卷(带解析)


2012-2013 学年广东汕头潮师高级中学高二下学期期中考试英语试卷 (带解析)
一、完形填空 I have always heard the saying, “Any guy can be a ‘Dad’, but it takes a real man to be a ‘Father’.” This has become qutie true in my life since the birth of my son, Joshua. Since the birth of my son things have changed a lot in my life, but the changes have been 1 ! My wife and I have been through many 2 moments which have made both of us 3 . My son was born with some medical prombles that 4 his regular doctors. He was 5 several different medications, but he did not get any better. He had a bad breathing problem, and he could not keep his food down. My wife and I were both told many times by people that Joshua looked life he was born early; he had not gained much 6 since he was born. As time progressed his regular doctor sent my wife and I to Louisville to a 7 by the name of Dr. Eld. He was astonished by my son’s condition, too. Many different tests were 8 on Joshua. The time spents there was very 9 for my wife and I. But we did make it through with God’s 10 . Joshua is one year and one month old now and has gotten much better since then. His 11 has been amazing and he is up to 27 pounds now. I keep telling my wife, that if he keeps growing like this he might get a football 12 sooner or later. There is saying that has helped me 13 these troublesome times. “Problems will either make you or 14 you.” When you think the darkest hours are upon you, remember the 15 is just in sight. 1.A.bad B.good C.happy D.sad D.amusing

2.A.exciting 3.A.stronger 4.A.shook

B.interesting B.healthier B.trembled B.put on B.height

C.challenging C.harder

D.weaker D.quaked D.lived on

C.shocked C.gone on C.weight

5.A.taken on 6.A.width 7.A.dentist

D.sight D.tourist D.directed

B.specialist B.laid

C.scientist C.devoted

8.A.performed 9.A.slow 10.A.luck 11.A.score 12.A.ticket 13.A.get on 14.A.create 15.A.future

B.easy B.smile

C.hard C.love

D.quick D.help D.fact D.player D.look through

B.progress B.contact

C.efforts C.contract

B.get through B.build B.help

C.take on

C.break C.dawn

D.enjoy D.dusk

【答案】 1.B 2.C 3.A 4.C 5.B 6.C 7.B 8.A 9.C 10.D 11.A 12.C 13.B 14.C 15.C 【解析】 试题分析:本文通过儿子出生后我们生活的变化,以及儿子经历了多次手术以后终于健康成 长的故事,告诉我们对待未来要积极乐观向上,美好的黎明就在眼前等待着我们。 1.B 形容词辨析。A 糟糕的 B 好的 C 开心的 D 悲哀的;自从儿子出生我的生活发生了很大的 变化,但是这些变化磨砺了我和我的妻子,对我们来说,这些变化都是很好的。 2.C 形容词辨析。A 兴奋的 B 有趣的 C 有挑战性的,困难的 D 快乐的;根据下文可知我的儿 子生下来以后,情况很不好,多次接受手术,我们度过了很多艰难的时间。但是这些艰难时 光让我们坚强起来。 3.A 上下文串联。根据下文可知我的儿子生下来以后,情况很不好,多次接受手术,我们度 过了很多艰难的时间。但是这些艰难时光让我们坚强起来。 4.C 动词辨析。A 摇摆 B 颤抖 C 使…震惊 D 摇晃;儿子出生时的情况让医生震惊,因为这些问 题非常严重。 5.B 短语辨析。A 雇佣,呈现,承担 B 增加,进行,上演;C 进行 D 以…为生;儿子吃了多种 药,但是情况仍然不见好转。 6.C 名词辨析。A 宽度 B 高度 C 重量 D 视力;因为儿子早产,所以他的体重不足,所以经常 生病。 7.B 名词辨析。A 牙医 B 专家 C 科学家 D 游客;医生让我们去找一位名叫 Dr. Eld 的专家。

8.A 动词辨析。A 进行 B 放置,产卵 C 花费 D 指导;专家对我的儿子进行了多种不同的医学 测试。 9.C 形容词辨析。A 慢 B 容易 C 困难 D 迅速;在那里度过的时间对妻子和我来说非常地艰难。 10.D 名词辨析。A 运气 B 微笑 C 爱 D 帮助;本题属于文化类,西方人总是想依靠上帝的帮助。 11.A 名词辨析。A 分数 B 进步 C 努力 D 事实;指儿子在各项测试中的分数不段上升。体重也 在上升。 12.C 名词辨析。A 票 B 联系 C 合同 D 运动员;如果儿子还像这样成长,可能会成为运动员, 获得足球运动员的合同。 13.B 短语辨析。A 进展 B 经历,度过;C 占据,从事于,开始做;D 浏览;这个谚语帮助我 度过了这么多艰难的时光。 14.C 上下文串联。难题要么成就你,要么打败你。这里的 break 是指击败; 15.C 名词辨析。A 未来 B 帮助 C 黎明 D 黄昏;当你在思考那些黑暗时光的时候,请记住黎明 就在眼前。 考点:考查人生哲理类完型 点评:本文通过儿子出生后我们生活的变化,告诉我们对待未来要积极乐观向上。本文要求 考生具有扎实的英语词组、短语、习惯用法等英语搭配的知识,这对于理解文章的逻辑关系 特别有利。文章的逻辑关系不外乎列举、原因、结果、让步、对照、补充、目的、条件等关 系。解题时应联系上下文寻找相关线索,如某一个词的原词、指代词、同义词、近义词、上 义词、下义词和概括词等。但由于我们在做题时不可能总是重复地阅读文章,因此,在做完 形填空时要培养一种捕捉并记忆相关信息的能力。 二、其他 A young man,while traveling through a desert,come across a spring of clear water. 1. water was sweet.He filled his leather container so that he could bring some back to an elder 2. had been his teacher. After a four-day journey, the young man__3.__(present)the water to the old man. His teacher took a deep drink, smiled 4. (warm), and thanked his student very much for the sweet water.The young man went home 5. a happy heart. After the student left, the teacher let 6. student taste the water. He spit it out, 7. (say) it was awful. Apparently, it was no longer fresh because of the old leather container. He asked his teacher,” Sir, the water was awful. Why did you pretend to like 8. ?”W_w w.k*s*5 u.c@o m The teacher replied,” You tasted the water. I tasted the gift. The water was simply the container for an act of kindness and love. Nothing could be 9. (sweet).” We understand this lesson best 10.we receive gifts of love from children. Whether it is a cheap pipe on a diamond necklace, the proper response is appreciation. We love the idea within the gift rather than the thing. 【答案】 1.The

2.who 3.presented 4. warmly 5.with 6.another 7.saying 8.it 9.sweeter 10.that 【解析】 试题分析: 1.The 这里 the 特指前一句提及的小溪里的水,故使用 the water。 2. who 本句是定语从句,先行词是 an elder,后面句子中缺少主语,故使用 who 在句中做主 语。 3. presented 本文叙述的是过去发生的事情,基本时态是一般过去时。 4.warmly 用副词 warmly 修饰动词 smile。 5.with 介词 with 表示伴随的状态。 6.another 本句是指老师让另外一个学生品尝这个水。Another 另外一个。 7.saying 本句中的动词 say 与句子主语 he 构成主动关系,所以使用现在分词的形式。 8.it it 指代上句提及的 the water。 9.sweeter 这个水里含有很浓厚的爱意,所以没有什么比它更甜。使用比较级的形式。 10.that 本句中的 that 引导是一个同位语从句,指代前面的 lesson 内容。 考点:考查语法填空 点评:做这类题,不但要选择正确意义的词、词组及句型,还要根据具体语法和语境,选择 适当的时态、语态及使用正确的词形。 三、阅读理解 Mary Jean Price Walls graduated second in her class in 1950.She had high hopes when she applied to a local college,Southwest Missouri State College.But after sending off her application,she spent months waiting for a reply.It never came. Worse than simply being denied admission(拒绝接收),the school didn’t reply to her at all.It wasn’t a matter of her school records,but of her skin color:Wallsis African American,and in those days,that fact alone closed a lot of doors. “I was sad and I was hurt,”Walls told ABC News.“I

did not expect the skin color would affect my application.I thought I could go to university like other students.” Four years later,the government declared that all schools should not discriminate against(歧 视)African Americans— but it was too late for Walls.She’d moved on with her life, becoming a wife and a mother,and working as an elevator operator.She retired last year,at the age of 77. She stayed quiet about the unfairness she’d faced in Missouri State.Her son,Terry,went through school records and found that she’d been the first black student to ever apply to the college.Today,four percent of the Southwest Missouri State College body is African American— including Terry. Although it’s too late for Missouri State to change the past,the school is awarding Walls with an honorary degree(荣誉学位)from the school.While she knows it’s too late for herto change the course of her own life with the degree,it’s a chance for her to show her family that Missouri State has changed in the last 60 years,and there’s not a single door closed to them anymore. 1.Walls couldn’t enter the local college because________. A.her examination performance is too bad B.girls were not allowed to go to college C. D.her parents had no enough money to support her 2.Before she was denied Walls thought that________. A.her application would be accepted as others’ B.it was hard to become a college student C.it was impossible for her to be admitted D.she could be the best student in her college 3.What can we know about Walls’s son? A.He helped his mother get the honorary degree. B.He is a good student who teachers like best. C.He was admitted by the college once his mother applied to. D.He wants to be a government official who can help his mother. 4.What can we infer from the passage? A.Walls did not fight for her right to education. B.The college did not receive Walls’s application. C.Walls got a good job after she received the degree. D.The government gave Walls some money for the wrongs.

5.Walls’s honorary degree suggests that________. A.she could change her life with the degree B.her dream of going to college has come true C.she has been leading a happy life with her family D.great changes have taken place in Missouri State 【答案】 1.C 2.A 3.C 4.A 5.D 【解析】 试题分析:本文讲述了 Mary Jean Price Walls 所遭遇的种族歧视问题,以及在过去的几十年里 美国的种族歧视所发生的变化。 1.C 细节题。根据第二段 2,3 行.It wasn’t a matter of her school records,but of her skin color: Wallsis African American,and in those days,that fact alone closed a lot of doors.可知她被拒绝 的原因是因为她的肤色,她是一个非洲裔的美国人,故 C 正确。 2.A 细节题。根据第二段最后一句“I did not expect the skin color would affect my application.I thought I could go to university like other students.”可知她原以为自己会和别的学生一样被大学 录取。故 A 正确。 3.C 细节题。根据文章倒数第二段 Her son,Terry,went through school records and found that she’d been the first black student to ever apply to the college.Today,four percent of the Southwest Missouri State College body is African American—including Terry.可知她的儿子被 the Southwest Missouri State College 录取了。故 C 正确。 4.A 推断题。根据第三段 1,2 行 our years later,the government declared that all schools should not discriminate against(歧视)African Americans— but it was too late for Walls.可知她接受了命运, 并没有做出斗争。没有读大学,而是成了一个贫穷的普通人。故 A 正确。 5.D 细节题。根据最后一段 While she knows it’s too late for herto change the course of her own life with the degree,it’s a chance for her to show her family that Missouri State has changed in the last 60 years 着重说明在这 60 年里,密苏里州所发生的巨大变化。 考点:考查故事类短文阅读 点评:本文讲述了 Mary Jean Price Walls 所遭遇的种族歧视问题,以及在过去的几十年里美国 的种族歧视所发生的变化。本文考查细节题为主,细节题可以在文章中直接找到与答案有关 的信息 或是其变体。搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体 事实、数据、图表等细节信息。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。 做这类题一般采用寻读法 即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语 或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。

About half American teenagers do not get enough sleep on school nights.They get an average of sixty to ninety minutes less than experts say they need. One reason for this is biology.Experts say teens are biologically programmed to go to sleep later and wake up later than other age groups.Yet many schools start classes as early as seven in the morning.As a result, active teen— except in the morning.“Getting up in the morning is pretty terrible.I’m just very out of it and tired.Through the first and second period I can hardly stay awake,” he said. Michael Breus is a psychologist.Teens,he says,need to sleep eight to nine hours or even nine to ten hours a night.He says sleepy teens can experience a form of depression(消沉) that could have big influence on their general well being.It can affect not just their ability in the classroom but also on the sports field and on the road.So what can schools do about sleepy students?The psychologist says one thing they can do is to start classes later in the morning.Studies show that students can improve by a full letter grade in their first and second period classes. Eric Peterson is the head of St.George’s School in the northeastern state of Rhode Island.He 推迟)would make a difference.It did.He says visits to the health center by tired students decreased by half.Late arrivals to the first period fell by a third.And students reported that they were less sleepy during the day.Eric Peterson knows that changing start times is easier at a small school like his.But he is hopeful that other schools will find a way. 6.What’s the best title for the passage? A.Later classes,fewer sleepy teens B.Early birds have good food C.Early to bed and early to rise D.Fewer classes,more happiness 7.The underlined word“this”in the second paragraph refers to________. A.teenagers’ staying up B.teenagers’ getting up late C.teenagers’ not getting enough sleep D.teenagers’ not studying seriously 8.Michael Breus thinks that________. A.teens should get up early B.teens need enough sleep to be lively C.depression is common in teens D.the first period class should be cut off 9.The last paragraph tells us________. A.Eric Peterson visits the health center every day B.it’s not easy for Eric Peterson to change start times

C.students in St.George’s School can get up later than before D.students in St.George’s School aren’t late for school any more 10.What can we infer from the passage? A.Danny is a lazy boy and always late for school. B.Teens should go to bed early and get up early, too. C.The psychologist has no idea how to solve the problem. D.Enough sleep makes a healthy and active student. 【答案】 6.A 7.C 8.B 9.C 10.D 【解析】 试题分析:本文讲述了美国的学生缺少睡眠,导致在学校上午的课程中表现较差,说明了充 足睡眠的重要性。 6.A 主旨大意题。根据文章第一段 About half American teenagers do not get enough sleep on school nights.They get an average of sixty to ninety minutes less than experts say they need.说明美 国的学生缺少睡眠,导致上午前 2 节课的效果很差。故 A 正确。 7.C 推理题。本句 One reason for this is biology.中的 this 就是指第一段中 About half American teenagers do not get enough sleep on school nights.They get an average of sixty to ninety minutes less than experts say they need.提及的年轻人的睡眠不够情况。故 C 正确。 8.B 细节题。根据第二段 6,7,8 行 Michael Breus is a psychologist.Teens,he says,need to sleep eight to nine hours or even nine to ten hours a night.He says sleepy teens can experience a form of depression(消沉) that could have big influence on their general well being.It can affect not just their ability in the classroom but also on the sports field and on the road 可知缺少睡眠对年轻人 有很大的影响,所以年轻人需要足够的睡眠让他们保持活跃。故 B 正确。 9.C 推理题。根据文章最后 3 行 And students reported that they were less sleepy during the day.Eric Peterson knows that changing start times is easier at a small school like his.But he is hopeful that other schools will find a way.可知在这个学校里学生起床要比别的地方稍微晚一点。 故 C 正确。 10.D 推断题。根据文章 2,3 段可知缺少睡眠会有很多问题,有了充足的睡眠可以让学生很健 康积极向上。故 D 正确。 考点:考查健康教育类短文阅读

点评:本文讲述了美国的学生缺少睡眠,导致在学校上午的课程中表现较差,说明了充足睡 眠的重要性。 文章基本上是考查细节题,对此类题型考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索, 运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍, 仔细比较所给选项与文中细节的细微区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。 She is quiet, soft-spoken and has a kind face and a strong heart. She is my mom, Lili. When I was nine, Lili quitted her job and started her own business. She said she didn’t want to stay at home and work as a housewife: “It’s a waste of life.” Lili became so busy that she spent less and less time with me. She didn’t help me with my schoolwork. It was, in her words, “so that you can develop your independence”. We quarreled because she rarely showed up at parents’ meetings. Like mother, like daughter. I have many things in common with Lili. I want everything to be under control. I want to be perfect and I don’t expect other people to help me. I push myself hard to achieve my goals. After I started to go to high school, Lili and I were too busy to communicate much with each other. In biology class I began to be depressed. When the teacher showed us a picture of a butterfly, I was scared and screamed. I had a vision of thousands of butterflies flying toward me. That night I told Lili about it. The next morning, I saw that she had red eyes with black circles around them. She took me to see a therapist (治疗师). Three hours later, the therapist told Lili that my life was like a wheel spinning (旋转) faster and faster and that was the reason for what had happened to me. I only realized it when my body couldn’t stand the pressure anymore. At these words, Lili burst into tears. “It’s all my fault, she’s just a kid and I didn’t have time to take care of her….” To be honest, I had never seen Lili cry before. After that, Lili began to spend more time at home, cooking and dragging me to do sports. I realized she was the one who would always be there when I was in real trouble. No mom is perfect, but she is the one who really cares about her kid. 11.Lili quitted her job and started her own business because _________. A.she wanted to make more money B.she was not willing to look after me C.she didn’t want to waste her life D.she likes keeping busy 12.We quarreled because __________. A.she began to spend less and less time with me B.she didn’t help me with my schoolwork. C.she seldom attended the parents’ meetings in my school. D.Lili and I were too busy to communicate much with each other. 13.What can we learn from the passage?

A.Most women don’t want to be a housewife. B.Most children want their mothers to accompany them at home. C.We need to understand our mothers’ busy life. D.Although mothers are not perfect, they all love the children 14.Which of the following statements is WRONG? A.Lili is a quiet, strong-willed woman. B.Lili began to spend more time at home after visiting the therapist. C.I was scared and screamed in biology class because I hate butterflies. D.I only realized my life was like a wheel when my body couldn’t stand the pressure anymore. 15.What is the best title for the passage? A.Mom Does Care. B.A Busy but Successful Mother. C.Change From Mother to Businessman. D.A Student’s Opinion on Mother. 【答案】 11.C 12.C 13.D 14.C 15.A 【解析】 试题分析:本文讲述的是一位忙碌的母亲因为自己的个人事业而忽略了女儿的教育。当出现 问题的时候,表现出了母爱仍然存在。 11.C 细节题。根据第一段 2,3 行 She said she didn’t want to stay at home and work as a housewife: “It’s a waste of life.”说明 C 正确。 12.C 细节题。根据第一段最后一句 We quarreled because she rarely showed up at parents’ meetings.说明 C 正确。 13.D 推理题。根据文章倒数第二段 At these words, Lili burst into tears. “It’s all my fault, she’s just a kid and I didn’t have time to take care of her….” To be honest, I had never seen Lili cry before. 可知妈妈实际上很爱我,只是太忙的缘故。故 D 正确。 14.C 细节题。根据文章倒数第 3 段 the therapist told Lili that my life was like a wheel spinning (旋转) faster and faster and that was the reason for what had happened to me. I only realized it

when my body couldn’t stand the pressure anymore.说明我害怕的原因是我的压力太大了,而不 是憎恨蝴蝶。故 C 正确。 15.A 主旨大意题。本文讲述的是一位忙碌的母亲因为自己的个人事业而忽略了女儿的教育。 当出现问题的时候,表现出了母爱仍然存在。故 A 正确。 考点:考查故事类短文阅读 点评:本文讲述的是一位忙碌的母亲因为自己的个人事业而忽略了女儿的教育。当出现问题 的时候,表现出了母爱仍然存在。本文以细节题的考查为主,细节题是针对文中某个细节、 某句话或某部分具体内容设置问题,正确答案的根据一定可以在原文中找到,即原文的改写 往往成为正确选项。通常细节题的正确选项有以下特征:对原文句子中的关键词进行替换。 把原文中的一些词换成意义相近的词,成为正确选项。词性或者语态的变化。把原文中的一 些词变换一下词性,或者改变原文句子的语态,给考生制造障碍。语言简化。把原文中的复 杂语言现象进行简化,成为正确答案。正话反说。把原文中的意思反过来表达而成为正确选 项(适用于寻找错误选项的题目)。 The British aren’t having as many children as they used to. One reason is that people are having children much older than before, meaning they have fewer years in which they can have them. After years at university, they need a few years of work experience before they can get the job they want. They might then get married, but it’s incredibly expensive to buy a house in the UK. The above explains why young British people now don’t move out of their parents’ home until they are around 30 years old on average. It is not until they are 30 that they can afford their own home. Increasingly, it is not until that age that they can afford to get married and start a new life in a new home. It’s only after this age that many young people start thinking about having a child. So a British person manages to get a job, get a home and get married. Why isn’t he or she then having at least two children on average? The main reason is that it is quite expensive to bring up a child in the UK. Why is it expensive? Well, these days, both parents need to work just to pay for their home and living expenses. Because both parents are at work, that means they then need to pay someone to look after their child during the day. Paying for this childcare is nearly always expensive. The recent financial crisis is making things even harder for families, since unemployment is rising and even fewer people can afford to have children. With so much pressure on families, is it any surprise that the divorce rate is so high? So what is Britain doing to try and save the British family? The government is trying to make it cheaper to have children. For example, there have been increases in money families can claim from the state each month. Also, there are increasing government subsidies for nursery schools, so that parents do not need to pay so much for child care. The government is also trying to reduce the number of hours British parents have to work to earn enough money to pay their bills. If parents didn’t have to work so many hours, they’d have more time to spend with their children and wouldn’t need to spend so much on childcare. On average, a Briton works 49 hours a week, which is the most in Europe. The state is now considering introducing laws to encourage companies to improve their employees’ work-life balance. Let’s hope they’re not too late to save the British family. Otherwise, the British will always be too tired, and won’t have enough time and money, to have children. 16.Young British people live in their parents’ home until around 30 because A.They are allowed to get married at 30 .

B.they can’t find jobs to support themselves C.they can’t afford a house of their own until then D.they enjoy family life with their parents 17.The British are now having fewer children than before for all the following reasons EXCEPT that . A.they have fewer years to have children B.they live much shorter lives than before C.it is more expensive to bring up a child D.people are losing their jobs because of the recent financial crisis 18.To make it cheaper to have children, the British government is A.bringing down prices B.raising the salaries of parents C.reducing family income tax D.increasing subsidies for families and nursery schools 19.It can be inferred from the text that . .

A.with long work hours, it is hard for British parents to balance life and work B.more and more families in Britain are breaking up because they are having fewer children C.among Europeans, British people work hardest and earn the least D.childcare takes up too much energy and time for the British 20.The underlined word “subsidies” in Paragraph 5 means _________. A.food paid by the government B.school buildings for poor students C.free transportation D.money from the government to benefit the public 【答案】 16.C 17.B 18.D 19.A 20.D

【解析】 试题分析:本文介绍了英国人的孩子越来越少,生孩子的年龄越来越大。文章中分析了具体 的原因,也提及了英国政府为了解决这个问题做出了很多的努力。 16.C 细节题。根据第二段 3,4 行 Increasingly, it is not until that age that they can afford to get married and start a new life in a new home 可知直到 30 岁左右,英国人才买得起房子,才能搬 出去住,故 C 正确。 17.B 细节题。根据 1,3,4 段 meaning they have fewer years in which they can have them.和 The recent financial crisis is making things even harder for families,以及 The main reason is that it is quite expensive to bring up a child in the UK.可知 ACD 三项都是原因。B 项文章没有提及。 18.D 细节题。根据文章倒数第二段 The government is trying to make it cheaper to have children. For example, there have been increases in money families can claim from the state each month. Also, there are increasing government subsidies for nursery schools, so that parents do not need to pay so much for child care. 说明 D 项是英国政府所采取的措施。 19.A 推断题。根据文章最后一段前 3 行 The government is also trying to reduce the number of hours British parents have to work to earn enough money to pay their bills. If parents didn’t have to work so many hours, they’d have more time to spend with their children and wouldn’t need to spend so much on childcare.说明工作时间太长,英国人很难能够照顾孩子。所以英国政府就 减少人们的工作时间,让人们有更多的时间来照顾孩子。故 A 正确。 20.D 推理题。根据本句 there are increasing government subsidies for nursery schools, so that parents do not need to pay so much for child care.说明有越来越多的政府补贴,让父母亲在照顾 孩子方面不要付太多的钱了。故该词是指 D 项。 考点:考查社会现象列短文阅读 点评:本文介绍了英国人的孩子越来越少,生孩子的年龄越来越大。文章中分析了具体的原 因,也提及了英国政府为了解决这个问题做出了很多的努力。本文要求考生在阅读理解整体 语篇的基础上,把握文章的真正内涵。要吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示 和线索,这是推理的前提和基础;要对文字的表面信息进行挖掘加工,由表入里,由浅入深, 从具体到抽象,从非凡到一般,通过分析、综合、判定等,进行深层处理,符合逻辑地推理。 不能就是论事,断章取义,以偏概全。要忠实于原文,以文章提供的事实和线索为依据。 四、信息匹配 以下是一些夏令营活动的简介: A.Cedar Ridge Camp Cedar Ridge Camp provides a traditional camp experience for boys aged 6-16.The Camp offers a safe and friendly environment where children will develop physical skills. At Cedar Ridge Camp children learn to live comfortably with one another in an outdoor environment.Cedar Ridge campers will have the opportunity to enjoy horseback riding,swimming, and hiking. B.Camp Chipinaw Chipinaw has long been known as a family style camp. Parents can take part in our camp with their children during the summer vacation.A lot of activities are offered allowing parents and their children to improve their relationship and make them better understand each other.

C.Astrocamp In one week be prepared to explore space,train like astronauts in our campsite(露营地),climb rock on Mars, and more!Astrocamp has more to offer than its programs. Our returning campers will tell you why they come back, for the fun and to see the friends they have made. D.Camp Rockbrook Since 1921,Rockbrook Camp for children has been a place where boys and girls aged 6-16 can experience the wonder and excitement of a summer.Our overall program encourages children to gain self-confidence and experience in making their own decisions. Our goal is for each camper to gain a deeper understanding of himself/herself. E.Kettleby Valley Camp Kettleby Valley Camp offers our campers all kinds of activities in which all the campers will be interested.Our campsite lies in the big valley in a famous and beautiful mountain.During camp time,we will have competitions of Rock climbing,mountain bike cycling,mountain climbing and so on.We’re sure our campers will have an exciting and unforgettable summer! F.Chestnut Camp Chestnut offers boys and girls a facility(场所)along with creative day and evening programming.Chestnut Lake is a traditional camp with a strong sports program.The new facilities include:Olympic size pool,indoor basketball court,theater arts center,outdoor adventure course, gymnastics center and some other sports buildings. 下面是想参加夏令营的人员的有关信息,请根据这些信息匹配适合他们的夏令营: 1.Mr.and Mrs.Black have a son,Jack,who is now 15 years old.As is known to us,boys of this age of ten can’t get along well with their parents.Sometimes he can’t understand his parents and therefore he often quarrels with his parents,which makes his parents heart broken.In order to improve their relationship,they decide to take part in a camp together with their son this summer. 2.Tom is a boy of fourteen who loves sports very much.His favorite sport is basketball and he is now on the basketball team of his school.Since summer vacation is coming,he’d like to join a camp where he can have chances to play basketball with other boys.He also wants to take part in other physical activities. 3.Jane is a lovely girl who is now twelve years old.Although she does well in her studies,she is lack ,her parents plan to let her join a camp during the coming summer vacation. 4.Mike is a brave boy of fifteen who likes adventurous activities in mountains.His dream is to become a mountaineer and stand on the top of the highest mountain when he grows up.He asks his parents to allow him to take a camp this summer vacation where he can improve his skills of mountain climbing. 5. space like an astronaut. In order to know more about space and make some new friends who have the same interest with her,she decides to go to a camp during the summer vacation. 【答案】

1.B 2.F 3.D 4.E 5.C 【解析】 试题分析: 1.B Mr.and Mrs.Black 和儿子 Jack 的关系不好,希望参加一个夏令营提升和儿子的关系。B 项 中 A lot of activities are offered allowing parents and their children to improve their relationship and make them better understand each other.可知该夏令营满足要求。 2.F Tom 是一个篮球队员,酷爱篮球,也想参加其它的运动。F 项 Chestnut Lake is a traditional camp with a strong sports program.The new facilities include:Olympic size pool,indoor basketball court,theater arts center,outdoor adventure course, gymnastics center and some other sports buildings.里面的运动项目恰好符合要求。故 F 项正确。 3.D Jane 的成绩很好,但是她缺少自信,她的父母亲希望在今年暑假里让她参加夏令营来培 养她的自信心。D 项中的 Our overall program encourages children to gain self-confidence and experience in making their own decisions. Our goal is for each camper to gain a deeper understanding of himself/herself.里面提及了培养自信的话题,故与之相符。 4.E Mike 喜欢探险,喜欢登山。想在今年暑假里参加一个有关于登山技巧的夏令营。E 项的 During camp time,we will have competitions of Rock climbing,mountain bike cycling, mountain climbing and so on.We’re sure our campers will have an exciting and unforgettable summer!该夏令营所教的内容与 Mike 的要求完全吻合。 5.C Lily 学习天文学,想多理解太空,也想交到一些志同道合的朋友。C 项中 In one week be prepared to explore space,train like astronauts in our campsite(露营地)和 Astrocamp has more to offer than its programs. Our returning campers will tell you why they come back, for the fun and to see the friends they have made.说明该夏令营的培训内容那个满足 Lily 的要求。 考点:考查匹配类短文阅读 点评:做题时要注意文章的首段和每一段的首句或尾句,因为它们往往就是文章的主题句。 阅读中要注意要点之间的关系。重在把握上下文之间的逻辑关系,通过前后的意思连贯性及 细致性用心的答题,定能完成的很好。 五、书面表达 1.假设你班在举行英文辩论会,讨论广告问题。请根据以下提示,写一篇发言稿。 现状 优点 缺点 建议 广告非常普遍,在现实生活中起重要作用 能告诉人们很多新产品的信息:质量、价格、购买;能吸引潜在消费者的兴趣, 提高销量 广告不真实 买产品前要看产品,不能只看广告

【写作要求】 只能使用五个句子表达全部内容。

【答案】 Advertisements are very common in modern society, and they are now playing an important role in our life. Advertisements can tell people a lot of information about new products – quality, prices, where to get and so on. What’s more, they can also attract potential customers’ interest and help increase the selling quantity. However, we shouldn’t trust advertisements too much because sometimes the products are not really like what the advertisers claim to be. It is best to check the products before we decide to buy them 【解析】 试题分析:提纲作文要求考生根据所给的写作要求和提纲,确定文章的中心思想,然后紧紧 围绕中心思想展开写作。要求考生在保证内容要点全部概括的基础上可以充分发挥自己的想 象,进而用自己的语言来表达某种观点或看法,增添了写作的灵活性,同时能较好地考查考 生的想象能力和英语语言表达能力。 考点:提纲类作文 点评:写好提纲式作文的关键是认真审题和分析所给的提纲,因此考生首先要认真阅读前面 的提示,认清写作要求和提纲之间的关系,然后确定文章的主题、文体、人称和时态。根据 所给提纲,列出要点,并以此为基础充分发挥自己的想象力,灵活运用英语知识,采用不同 的表达方式将各要点完整地表述出来,注意主次分明,详略得当。语言力求准确、简洁。根 据情景的发展,按顺序安排好材料。同时应选用合适的连接词或过渡词,使文章具有一定的 连贯性。考生必须认真查验是否有漏写情况,有无拼写错误及标点误用等。 2.读写任务(共 1 小题,满分 25 分) 阅读下面的短文,然后按照要求写一篇 150 词左右的英语短文。 It was a winter morning, just a couple of weeks before Christmas 2005. Trevor, my husband, parked his bike outside the back door as he usually does. After putting in 10 hours of labor, he returned to find his bike gone. The bike, a black Kona 18 speed, was our only transport. Trevor used it to get to work, putting in 60-hour weeks to support his young family. I was so sad that someone would steal our bike that I wrote to the newspaper and told them our story. Shortly after that, several people in our area offered to help. One wonderful stranger even bought a bike, then called my husband to pick it up. Once again my husband had a way to get to and from his job. It really is an honor that a complete stranger would go out of their way for someone they have never met before. People say that a smile can be passed from one person to another, but acts of kindness from strangers are even more so. This experience has had a spreading effect in our lives because it strengthened our faith in humanity(人性)as a whole. No matter how big or how small, an act of kindness shows that someone cares. And the results can be everlasting. [写作内容] 1.以 30 字概括短文的内容。 2.以约定 120 个词表达你对“助人为乐”的看法,包括下面内容:

(1)叙述你或你的朋友帮助人或得到别人帮助的经历 (2) 你对现代社会是否需要“助人为乐 ”的精神的看法及理由 [写作要求] 作文中可使用自己的亲身经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容但不得直接引用原 文中的句子 【答案】 The author describes her experience of losing her bike but afterwards getting help from many people. The author thinks highly of the acts of kindness and believes it will influence many other people. This reminds me of my experience when I was eight years old. I was left alone at home, doing my homework when an old man knocked at my door and begged for food. He was in rags and tired, obviously coming from a long distance. I hesitated at that moment because my family was not well off. But when I saw his worried look, I filled his bowl with rice. He was very thankful to me and said that I would be rewarded for my kind heart. Many years have passed, I still well remember that I have ever given a hand to an old man who was in need. Nowadays, some people claim to have been cheated out of money when they try to offer help to others. However, I still insist that the acts of kindness should be encouraged. If everyone is willing to hold out their hands to those in trouble, there will be fewer problems in this world. 【解析】 试题分析:本文首先描述了丢了自行车后来得到了很多人的帮助,作者认为这样的善意的行 为对其他人有很好的影响。你对“助人为乐”的看法,可以叙述一次你得到别人帮助的具体的 经历来说明助人为乐的社会价值。你认为这个社会应该需要助人为乐的精神,因为助人为乐 能够让我们的社会更和谐更美好。要求考生在保证内容要点全部概括的基础上可以充分发挥 自己的想象,进而用自己的语言来表达某种观点或看法,增添了写作的灵活性,同时能较好 地考查考生的想象能力和英语语言表达能力 考点:考查半开放性作文 点评:开放性作文只给出了一个话题,给考生自由发挥的余地很大。对于考生的综合能力要 求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。在完成开放性作文时,首先 要选择自己熟悉的短语或者句型,在你的能力范围之内,选择句式时要赋予变化,因为这样 你才可以更好的驾驭。同时也要选择合适的连接词,把各个要点组织成一个完整的整体,如 besides, further, last but not least 等。在发表个人观点的时候,可以使用谚语来提升整个文章 的档次和文采,也能增加得高分的可能性。


相关文档

广东省汕头市潮师高级中学2013-2014学年高二下学期期中考试英语试题 Word版含答案[考]
【英语】广东省汕头市潮师高级中学2012-2013学年高二下学期期中考试14
广东省汕头市潮师高级中学2013-2014学年高二下学期期中考试英语试题
广东省汕头市潮师高级中学2013-2014学年高一下学期期中考试英语试题
广东省汕头市潮师高级中学2013-2014学年高二上期中考试英语试题
广东省汕头市潮师高级中学2012-2013学年高二下学期第二次(6月)月考英语试题
广东省汕头市金山中学2012-2013学年高二下学期期中考试理科综合试题
广东省汕头市金山中学2012-2013学年高二上学期期中考试历史试题
广东省汕头市潮师高级中学2012-2013学年高二下学期第二次(6月)月考英语试题 Word版含答案
【英语】广东省汕头市潮师高级中学2012-2013学年高二下学期第二次(6月)月考16
电脑版
?/a>